Sign up your free travel blog today!
Email: Password:
Our Blog Our Photos Our Diary Our Movies Our Map Message Board
Buy DVD

Buy Gift Voucher

Welkom aan boord
19th Oct 2012 - 5th Apr 2013
Flessenpost 36, Aangespoeld in Australië

Lieve Allemaal,

“Always take the road to nothing and go nowhere until you reach it.” Winney the Pooh.

Nou, wij zijn aangekomen, hebben de finishlijn van onze zeilreis bereikt!

Niet dat we nu verlicht zijn of het allemaal snappen, verre van zelfs! Dit eindpunt is het gevolg van tussen ons gemaakte afspraken. Tien jaar zeilen over de wereldzeeën is genoeg voor Yvonne en ik ben het met haar eens dat er meer manieren zijn om te reizen.

Het waren fantastische jaren van ultieme vrijheid, met enorm veel hoogtepunten die we altijd zullen koesteren. En het was de droom van mijn leven, waar we 25 jaar naartoe hebben geleefd en gewerkt en wat mij steeds een gevoel van richting heeft gegeven.

Maar het is ook een verantwoordelijkheid om met een boot te reizen. Een boot vraagt enorm veel onderhoud, naast de altijd aanwezige risico’s. Dit laatste is natuurlijk ook een van de aantrekkelijkheden van zeilen op groot water, het overleven en selfsupporting zijn. Echter, na 10 jaar voelt het als een hervonden vrijheid om die spanning even niet te hebben.

En dat kunnen we nu zeggen, want Sea of Time is verkocht!

Wij hadden haar al twee maanden bij een makelaar in Australië te koop staan en we begonnen te twijfelen of we haar nog binnen een redelijke tijd en voor een redelijke prijs zouden verkopen. Ook in Australië is het crisis en er liggen duizenden boten te koop.

In deze periode krijgen we ook nog een staart van cycloon Oswald over ons heen. In Bundaberg, waar wij Australië binnenkwamen, wordt de halve jachthaven door een woeste rivier mee naar zee gesleurd en zinken meerdere jachten. Er komen mensen om, grote delen van de stad staan onderwater en het gebied wordt tot rampgebied uitgeroepen. Wij zijn gelukkig al wat naar het zuiden afgezakt, maar ook bij ons vergaan twee jachten die buiten de haven voor anker liggen. De hele nacht hebben we ruim 100 km/h wind en enorm veel regen, maar we liggen veilig aan een stel extra touwtjes.

Dan ineens is daar een leuk stel uit Sydney, dat na de bezichtiging nog steeds enthousiast is en een bod uitbrengt. Natuurlijk is het nog wat te laag, maar het is de opmaat naar een maand van onderhandelen, de boot opruimen, privé spullen naar een opslag vervoeren (om later naar Nederland verscheept te worden), proefvaart, opnieuw onderhandelen, survey van de boot, nog meer schoonmaken, naar een werf in Brisbane zeilen om haar uit het water te takelen voor inspectie van het onderwaterschip en haar uiteindelijk spic and span op te leveren.

Na nog eens twee dagen uitleg van apparatuur en boot bediening gooien we de lijnen los en varen vier vreemde mannen met onze boot weg van de steiger en blijven wij enigszins beteuterd achter in de jachthaven. Langzaam wordt onze prachtige boot steeds kleiner. Yvon moet huilen, ik houd mij erg goed. Vanaf nu moeten we het doen met herinneringen en foto’s. Het zal effe wennen worden.

Om deze laatste flessenpost compleet te maken moeten we nog wel even terug naar Nieuw Caledonië, waar we de vorige fles in zee wierpen. De echte Pacific hadden we al achter ons gelaten, maar de laatste 800 mijl (1450km) naar Australië kan een venijnige staart hebben. We steken de Coral Sea over waar de South Pacific Conversion Zone veel invloed heeft, een stuk zee met verraderlijke stromen en weersomstandigheden.

Maar het wordt de beste zeiltrip van het hele seizoen! Geluk moet je af en toe hebben.
En dat terwijl vrienden van ons tien dagen eerder op hetzelfde traject door slecht weer in een levensbedreigende situatie terecht kwamen, met een reddingshelikopter in aktie en het bijna verlaten van hun boot. Gelukkig is het goed afgelopen, maar met zware schade aan hun jacht en een flinke deuk in hun zelfvertrouwen.

In Nieuw Caledonië hebben we een nieuw blok voor de grootzeilval gekocht, maar ze hebben niet de kwaliteit die eigenlijk nodig is. Hierdoor moet ik tijdens de oversteek naar de top van de mast omdat het blok weer breekt en het grootzeil opnieuw naar beneden komt. Niet zo fijn, maar zonder grootzeil doorvaren is geen optie. Dus met alle gedachten aan wat er mis kan gaan verdrongen hijst Yvon me weer de mast in, terwijl ik de mast stevig omstrengel om niet gelanceerd te worden. Maar een klein uurtje later is het grootzeil provisorisch gehesen en maken we weer een mooie snelheid.

Elke dag moeten we onze positie via de radio doorgeven aan de Australische autoriteiten en we eten ons door de laatste voorraden heen die anders in beslag zullen worden genomen. De wat te overvloedige drankvoorraad verstop ik en zo komen we als ‘bootleggers’ Australië binnen.

Visa’s hebben we al in Fiji geregeld en nadat een heel leger aan officials aan boord komt en we vele malen dezelfde vragen op formulieren hebben beantwoord, worden we officieel toegelaten. De drank hebben ze niet gevonden, maar een pepperspray wordt als verboden wapen in beslag genomen, samen met de laatste knoflook en een ui.

Australië is wel even wennen, zo westers, zo ‘ beschaafd’, zoveel regeltjes. Hadden we niet verwacht en staat nogal in contrast met het algemene “no worries, mate” van de meeste Australiërs.

Ook het weer is anders, zeer wisselvallig; het kan heerlijk droog, warm en zonnig zijn, maar er zijn ook overstromingen door ongekend heftige onweersbuien en stormen. Soms is het tropisch benauwd en dan ineens is het dertig graden koeler. Vier klimaten in één dag.

We huren een auto en schaffen basale kampeeruitrusting aan. Maar nadat we een paar nachten hebben gekampeerd in een lichtgewicht tentje vindt Yvon dat die formule toch wel erg ver terug naar de natuur is en gaan we op zoek naar iets meer luxe. Eh voila, onze boemelbak, een 27 jaar jonge Toyota Hiace (lijkt op VW combi), met een topsnelheid van 90kph (wind mee), stromend water (een klein beetje) en een 2-persoons bed (net iets te kort). Lichtjaren terug in comfort vergeleken met de boot, maar meer luxe hebben we niet nodig, toch? Terug naar de jaren zeventig!

We blijven nog weken per abuis onze rijdende paddenstoel de boot noemen, dat zit diep in ons systeem, maar we vinden al snel onze draai in dit nieuwe huisje.

Samen op een boot leven is soms een redelijke beproeving, maar in een minuscuul busje is zeker ook niet altijd makkelijk. Op een paar momenten na hebben we die proeve prima doorstaan, wellicht ook omdat we elkaar in februari al 40 jaar kennen (pffff).

En zo schuiven we na de verkoop van de boot aan bij de optocht van rondtrekkende ‘grey nomads’ hier in Oz. Want dat is wat je doet als je 60+ bent, met een 4x4 en een enorme caravan erachter of met een flinke motorhome Australië rondreizen. Velen zien er indrukwekkend uit, volgebouwd met spotlights, antennes en lieren, klaar voor dwars door de woestijn of de jungle, maar de meesten staan toch keurig naast elkaar op de camping.

Alles wat 50 jaar of ouder is wordt historical and heritage genoemd, omdat hun jaartelling eigenlijk pas rond 1800 begint, op het moment dat de eerste Engelse gevangenen hier worden gedumpt. De jaartelling van de Aboriginals gaat echter zo’n 50.000 jaar terug.

Australiërs zijn erg trots op hun land, producten worden aangeprezen met Australian produced en Australian owned als extra verkoopargument. Zou in Nederland toch niet echt werken, vermoed ik.

We rijden met ons busje ongeveer 11.000km, naar het zuiden van Queensland, langs de kust naar Sydney, dan de bergen in, zigzaggend verder naar Canberra, Adelaide en Melbourne. Terug door het binnenland via de Snowy Mountains en een stuk de woestijn in, voorbij Broken Hill. Toch, als we op de kaart kijken hebben we maar een klein stukje Australië gezien, het is een verdomd groot eiland!

Zo kan het gebeuren dat er na 150km rijden doodleuk een bord staat dat we niet verder kunnen omdat een stuk van de weg onder water staat. Het is niet mogelijk er via een omweg omheen te rijden, nee, gewoon weer helemaal terug. Zo gaat dat hier!

Maar de wegen zijn over het algemeen prima en wat echt fantastisch is zijn de vele gratis campsites door het hele land, zelden een toilet gezien zonder toiletpapier.

En zo schiet de tijd door onze vingers en moeten we na bijna drie maanden rondtrekken terug om ons campertje in Queensland te verkopen. Dit lukt wonderwel gemakkelijk, voor een prijs die bijna dezelfde is als waar we haar voor kochten en zelfs met de deal dat we in het busje kunnen blijven rijden/wonen tot ons vertrek. We vliegen eind april via drie weken Californië terug naar Nederland, met een berg aan indrukken die we de afgelopen anderhalf jaar op zee en te land hebben opgedaan.Tijd om dit alles een beetje te herkauwen en nieuwe doelen te formuleren.

En hiermee eindigen we na een decennium deze laatste flessenpost, onze zilte reisverhalen zullen niet meer met de zeestroom naar jullie toekomen. Toch hebben we alweer een paar nieuwe dromen en plannen, maar het zijn kleine stapjes die ons erheen zullen brengen. We gaan ervoor!

Liefs van ons.

Previous: Flessenpost 35, Cook Islands, Tonga, Fiji, Vanuatu en New Caledonia


Diary Photos
2nd Nov 2012  Aankomst Australië
De wereld met veel regeltjes

6th Nov 2012  Welkom in Bundaberg
Hartelijke ontvangst door Sue en Theo, Marina en Brendan, zeilers die we uit de Carieb kennen.

13th Nov 2012  Droogvallen bij Fraser Island, Australië
Waterlijn bijwerken

13th Nov 2012  Wegzakkend in de modder om het onderwaterschip bij te werken
Fraser Island, Australië

30th Nov 2012  Aangelegd strand midden in de stad
Brisbane, Australië

30th Nov 2012  Deze kangoeroes zijn helemaal niet bang
Brisbane, Australië

5th Dec 2012  Kamperen met kampvuur
Later vertelt bushranger dat dit verboden is in Bunya Mountains, Australië

5th Dec 2012  Bush boiler
Water verwarmen voor douche, Bunya Mountains, Australië

5th Dec 2012  Bushman neemt solar douche
Bunya Mountains, Australië

6th Dec 2012  Prachtige natuur
Bunya Mountains, Australië

6th Dec 2012  Tree hugging
Bunya Mountains, Australië

6th Dec 2012  Midden op het voetpad
Bunya Mountains, Australië

6th Dec 2012  Yvon tussen eeuwenoude Grass Trees
Bunya Mountains, Australië

19th Dec 2012  Voila, ons nieuwe huis
Scarborough, Australië

26th Dec 2012  Kerst 2012
Bij Sue en Theo in Southport, heel gezellig

29th Dec 2012  Met Sue en Theo
Voor het familie album, Surfers Paradise, Australië

31st Dec 2012  Heel ver kijken
Tamborine Mountains, Australië

31st Dec 2012  Zomaar langs de weg
Springbrook National Park, Australië

1st Jan 2013  Met gespreide vleugels
Ergens in Australië

1st Feb 2013  De laatste keer!
Survey van het onderwaterschip in Brisbane. Met een 300 ton lift!

12th Feb 2013  House with a view
Bij Carlo en Sabine thuis, Coolangatta, Australië

13th Feb 2013  Voor de verhoudingen
Europa past heel makkelijk in Australië

14th Feb 2013  Krioelende krabbetjes
Ergens aan de kust, Australië

18th Feb 2013  Kangoeroes spotten vanuit de camper
Onze eerste keer op een echte camping, South West Rocks, Australië

19th Feb 2013  Enorme varaan
Wandelt langs de camper

19th Feb 2013  Op de barbie
Op veel plaatsen in Australië gratis gebruik van barbeque

19th Feb 2013  Blote man in zee
Kilometers strand voor onszelf, Myall Lakes National Park, Australië

21st Feb 2013  De beroemde Endeavour van James Cook
Sydney, Australië

26th Feb 2013  Met ferry naar Manley
Op achtergrond de Sydney Harbour Bridge, Australië

26th Feb 2013  Been there, done it
Opera House, Sydney, Australië

27th Feb 2013  Toerist
Darling Harbour, Sydney, Australië

28th Feb 2013  Leuk meisje onder paraplu
Met de Three Sisters op de achtergrond, Blue Mountains, Australië

2nd Mar 2013  Parliament House, regeringscentrum van Australië
Canberra, Australië

6th Mar 2013  Alsmaar rechtdoor
Outback, Australië

6th Mar 2013  Verre horizon en veel vliegen
Voorbij Broken Hill, Australië

6th Mar 2013  Beroemde bar en hotel
Filmlocatie van Mad Max, Silverton, Australië

6th Mar 2013  Nachtje tussen kangoeroes en emu's
Outback, Australië

6th Mar 2013  Ondergaande zon in camper
Veilig binnen voor de vreselijk irritante vliegen, outback, Australië

7th Mar 2013  Rondleiding ondergronds in oude zilvermijn
Silverton, Australië

7th Mar 2013  Dirt road in Outback
Vele kilometers stof en vliegen

7th Mar 2013  Emu's
Australië

7th Mar 2013  Madmax museum
Silverton, Australië

7th Mar 2013  Op bankje bij memorial voor omgekomen mijnwerkers
Broken Hill, Australië

7th Mar 2013  Wat kunnen vliegen irritant zijn
Ughe, ughe, wat een vliegen

11th Mar 2013  Samen met Shish
Ken haar van 35 jaar geleden in Kenya

12th Mar 2013  Bleasdale winery, omgeving Adelaide
Wijn proeven en kopen wordt een favoriete bezigheid

12th Mar 2013  Nee, dit is geen sneeuw
Verlaten zoutpannen, Coorong National Park, Australië

14th Mar 2013  Engel(hart) Yvon met The Twelve Apostles op de achtergrond
Great Ocean Road, Victoria, Australië

14th Mar 2013  The Arch
Great Ocean Road, Victoria, Australië

17th Mar 2013  Koud in de camper
Australië

17th Mar 2013  City center Melbourne
Australië

22nd Mar 2013  Op 1200 mtr
Jindabyne, Kosciosko National Park, Australië

25th Mar 2013  Camper bij nacht
Australië

28th Mar 2013  Ochtend bad in koud meer
Lake Glenbawn, Australië

29th Mar 2013  Vliegles in Australië
Had een nieuwe hobby kunnen zijn, maar toch niet helemaal mijn ding....

1613 Words | This page has been read 39 timesView Printable Version